Immunrendszer erősítése természetesen, mozgással

Írta: bioextra |
immunrendszer erősítése természetesen, mozgással

Az immunrendszer karbantartása, megfelelő működése és az általánosan jó egészségi állapot fenntartása szempontjából alapvető fontosságú a mozgásban gazdag életmód. A kevésbé megerőltető, laza mozgásformák ugyanúgy jótékony hatással vannak az egészségünk megőrzésére, mint a vitaminok, vagy az egészséges ételek. Az immunrendszer erősítése természetesen is megtörténhet a rendszeres sportnak és az egészséges táplálkozásnak köszönhetően.

Nemcsak izmos, egészséges is!

A rendszeres mozgás elsődlegesen nem amiatt fontos, hogy feszesek és tónusosabbak legyenek az izmaink, bár kétségtelen tény, hogy legtöbbünket ez a hatása motivál.  A legfontosabb az, hogy a fizikai aktivitásnak és testmozgásnak kiemelt jelentősége van az egészség fenntartásában, és számos megbetegedés kockázatának csökkentésében. A testmozgásnak ugyanis kifejezetten immunrendszert serkentő hatása van, befolyásolja a veleszületett immunrendszer elemeinek, úgymint a neutrofileknek, makrofágoknak és a természetes ölősejteknek arányát és funkcióját.  Ezek a sejtek a betegségek idején kialakuló gyulladásos folyamatok kialakításában, fenntartásában, megszüntetésében egyaránt részt vesznek, így védve szervezetünket a különböző kórokozókkal szemben.

Rendszeres és mértékkel végzett mozgás

Nem mindegy, hogy milyen típusú mozgásról beszélünk. A kutatások jelentős része alátámasztja, hogy a rendszeres, de mérsékelt testmozgás az, ami erősíti az immunrendszert. A testmozgás ugyanis fokozza a makrofágok termelését. A makrofágok azok az immunsejtek, melyek megtámadják a szervezetünkbe jutott kórokozókat, mint például az igen gyakori felső légúti megbetegedéseket kiváltó baktériumokat. Kutatások bizonyítják, hogy valós fiziológiai változások mennek végbe a szervezetünkben, amikor valaki testmozgást végez és az immunrendszer működésére is hatással van. Ilyenkor az immunitást segítő sejtek gyorsabban keringenek a véráramban, és képesek a vírusokat és baktériumokat is elpusztítani. Egyesek szerint a testmozgás okozta ideiglenes hőmérséklet emelkedés gátolhatja a baktériumok szaporodását. Ez a folyamat teszi tehát lehetővé, hogy a szervezet sokkal hatékonyabban küzdje le a fertőzéseket.

immunrendszer erősítése természetesen

Kevesebb stressz, kevesebb légúti megbetegedés?

A testedzés lassítja a stresszhez köthető hormonok kibocsátását, ami azért is fontos, mert a stressz is növeli a megbetegedések valószínűségét. Dr. David Nieman, az Appalachian Állami Egyetem immunológusa az egyik legismertebb szakember az USA-ban, aki a testmozgás és immunrendszer összefüggésével foglalkozik. Egyik tanulmánya szerint azoknál, akik a maximális oxigén felvételüknek 70-75% -án naponta 40 percet sétálnak, feleannyi felső légúti megbetegedés fordul elő, mint azoknál, akik ezt nem teszik.

Ugyanakkor a túlzásba vitt edzés negatívan befolyásolja az immunrendszert.

Egy tanulmány szerint a 90 percet meghaladó, nagy intenzitású edzések (pl. maratoni futás, hosszú távú versenyek) akár még 72 órával az edzés után is hajlamosabbá tesznek a fertőzésekre. Az ilyen típusú edzés során a szerezet két hormont, kortizolt és adrenalint termel, melyek emelik a vérnyomást, koleszterinszintet és átmenetileg gyengítik az immunrendszert. A nehéz, hosszú távú testedzés növelheti a fehérvérsejtek és a stresszhormonok mennyiségét.

immunrendszer erősítése természetesen, mozgással

Mozogjunk az életerőnkért!

A WHO jelentése szerint a fizikai inaktivitás világszerte a halálozások 4. vezető rizikófaktora, s becslések szerint a fizikai inaktivitás a mell- és vastagbélrák 21–25%-ának, a 2-es típusú cukorbetegség 27%-ának és az iszkémiás szívbetegségek mintegy 30%-ának fő oka [WORLD HEALTH ORGANIZATION, 2009]. Mindezek hátterében az áll, hogy a fizikai inaktivitás alacsony intenzitású, krónikus szisztémás gyulladást eredményez, mely bizonyos szövetekben krónikus betegségekhez vezethet. (1)

Egyes vizsgálatok azt is kimutatták, hogy rendszeres testmozgás mellett egyes daganatos betegségek kialakulásának valószínűsége is csökken. Az eredmények szintén csak a nem túlerőltetett, rendszeres edzés jótékony hatásaira vonatkoznak: a daganatok visszaszorításában feltehetően nagy szerepe van az immunrendszer mozgással történő aktiválásának is. (2)

BIOEXTRA IMMUNRENDSZER ERŐSÍTŐ TIPPEK

Könnyed mozgás napi 15 percben!

  • Közhely, de igaz. Autó helyett sétáljunk, biciklizzünk, kocogjunk, rollerezzünk munkába, iskolába vagy bevásárolni!
  • Menjünk fel a lépcsőn a felvonók használata helyett!
  • Mialatt telefonálunk, sétáljunk, legyünk folyamatosan mozgásban!
  • Munka közben tartsunk „mozgásszünetet”! Sétáljunk vagy csináljunk az íróasztal mellett tornagyakorlatokat, cigaretta- vagy kávészünet helyett.
  • Kövessünk népszerű életmód vloggereket, iktassunk be a napjainkba egyszerű gyakorlatokat, mint pl. fekvőtámasz, felülések! De használhatunk szobabiciklit vagy egyéb segédeszközöket, pl. súlyzó, jógahenger is!
  • Hétvégén kiránduljunk, amennyire az időjárás engedi!
  • Hallgassunk sok-sok zenét és táncoljunk közben!
  • Szervezzük szabadtéri családi programokat, biciklizzünk, kiránduljunk, nordic-walkingozzunk együtt!

Mivel támogatja a Bioextra a mozgást és az ízületeket?

BIOEXTRA ARTHROKOMPLEX KAPSZULA – Minden mozgás számít akkor, ha tudatosan a mindennapjainkba építjük őket. Ha az eddigi életmód nem támogatta a rendszeres mozgást, akkor viszont fel kell készíteni a testünket és legfőképpen az ízületeinket is a szokatlan terhelésre. Rendszeres mozgáshoz válassza az ARTHROkomplex kapszulát és támogassa ízületei épségét naponta! 4 fő hatóanyag (MSM, kollagén, glükózamin, kondroitin)  komplex ereje porcról-porcra segíti az ízületeink épségének megtartását.

immunrendszer erősítése természetesen

BIOEXTRA OSTEOKOMPLEX KAPSZULA Egy bizonyos életkor felett már nem elég csak az ízületek védelmére figyelni, fontos, hogy a csontjaink épségét is támogassuk. A Bioextra OSTEOkomplex kapszulát  a csontszerkezet egészségéért alkottuk meg, és a benne található D3-vitamin, K2-vitamin, kalcium és magnézium hozzájárul a normál csontozat fenntartásához. A D3-vitamin ugyanis nemcsak az immunrendszerünk normál működéséhez, hanem a kalcium felszívódásához és a vér kalcium szintjének fenntartásához is hozzájárul.

immunrendszer erősítése természetesen

BIOEXTRA C 500 mg + D3 1000NE KAPSZULA – A könnyed mozgás tökéletes kiegészítője lehet a Bioextra C500mg + D3 1000NE kapszula, mely hatóanyagai aktívan hozzájárulnak immunrendszerünk normál működéséhez. A  C-vitamin támogatja sejtjeink oxidatív stresszel szembeni védelmét, valamint hozzájárul a fizikai és szellemi fáradtság és kifáradás csökkentéséhez. A D3-vitamin pedig részt vesz az egészséges csontozat és izomfunkció fenntartásában.

Forrás

(1) WORLD HEALTH ORGANIZATION, 2009

(2) A FIZIKAI AKTIVITÁS ÉS A TESTEDZÉS HATÁSA AZ IMMUNRENDSZER MŰKÖDÉSÉRE EFFECTS OF PHYSICAL ACTIVITY AND EXERCISE ON IMMUNE FUNCTIONS Arany Attila Csaba1, Jámbor Ilona2, Papp Gábor1,2 1 Debreceni Egyetem, Sporttudományi Koordinációs Intézet, Debrecen 2 Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Belgyógyászati Intézet, Klinikai Immunológiai Tanszék