A D3-vitamin immunrendszerre gyakorolt hatásai

Írta: bioextra |
d vitamin

Napjaink egyik legtöbb beszédtémát kiváltó vitaminja a D3-vitamin. Ha szóba kerül, sokan a csontfejlődésre és a csontanyagcserére gyakorolt hatásaira asszociálnak elsőként és a vitaminhiány következtében fokozódó csontritkulás jut eszükbe. Nem csoda, hiszen a csontritkulás már olyan gyakori betegség, mint a magas vérnyomás vagy más érrendszeri betegségek. Ezeken a hatásokon kívül viszont kevesen tudják, hogy az immunrendszer működésében is nélkülözhetetlen az ún. „Napfényvitamin”. Ennek az elnevezésnek az oka abban rejlik, hogy a D-vitamint mi magunk állítjuk elő bőrünkben, a napfény hatására. A napsugarak segítik ellátni szervezetünk kellő mennyiségű D-vitaminnal, ám ez nem jelenti, hogy ne fordulhatna elő vitaminhiány és hogy ne kellene foglalkoznunk a vitaminbevitellel!

A Napfény ereje

A D-vitamin nem egyetlen molekula, hanem szteroid szerkezetű vegyületek csoportja, mely széleskörű biológiai hatásokkal bír. Az emberi szervezet számára legjelentősebb az ergokalciferol és a kolekalciferol, azaz a D2-vitamin és a D3-vitamin. A kolekalciferol a napfény hatására szintetizálódik az emberi bőrben (az UV-B sugarak hatására). Az őszi-téli időszak beköszöntével fontos lehet a megfelelő D-vitamin pótlás, ugyanis a napsütéses órák száma csökken, kevesebb időt töltünk a szabadban, ezért gyakoribb lehet a vitaminhiány illetve gyakoribbak a fertőző megbetegedések is. Gondoljunk a szükséges vitaminbevitel pótlására!

A D-vitamin hatása az immunrendszerre

A D-vitamin emberi szervezeten belüli szerepének felderítése a kutatások célpontjába került. Nagy vizsgálati elemszámon végzett kutatások igazolják, hogy a D-vitamin-hiány és egyes betegségek kialakulásának kockázata között szignifikáns összefügés található. Az egyik legfontosabb felismerés az immunrendszer működésére kifejtett hatás. A D-vitamin szükséges az immunrendszer normál működéséhez, viszont ezen túlmutatóan is igazolt egyéb hatása. Több klinikai vizsgálat bebizonyította, hogy a D-vitamin-pótlás lerövidíti a megfázásos betegségek és az influenza megbetegedés időtartamát, valamint a betegség lefolyása enyhébb, szemben azokkal, akik nem szednek D-vitamint. Egy több évig tartó vizsgálatban azt is igazolták, hogy a D-vitamin rendszeres szedése csökkenti a húgyúti fertőzések gyakoriságát is.

A vér D-vitamin szintje és a megbetegedések aránya között fordított összefüggés áll fent.

A D-vitamin pótlása étrend-kiegészítőkkel különösen az ősztől tavaszig tartó időszakban, különösen fontos, nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek számára is. A kor előrehaladtával a szervezet D-vitamin szintetizáló kapacitása jelentősen lecsökken, ezért az idősek vitaminpótlása fokozott odafigyelést igényel. A kor előrehaladtával legtöbben az érrendszeri megbetegedéseket, a magas vérnyomást tartják a legfontosabb megelőzendő problémának, ám a csontritkulás megelőzése csaknem olyan fontos! Gyermekek számára, 6 éves korig napi 600NE, serdülő korban lévőknek napi 1000NE, míg felnőtteknek napi 1000-2000NE D-vitamin fogyasztása javasolt.

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, így ám nehezen, de túladagolható. Napi 4000NE-nél többet ne fogyasszunk belőle ! Figyeljünk arra is, hogy ha több különböző étrend-kiegészítőt fogyasztunk, az azokban lévő D-vitamin mennyisége összeadódik!

Pandémia idején: D-vitamin a koronavírus megelőzésére?

A jelenlegi pandémia még nagyobb jelentőséget ad a D-vitaminra irányuló kutatásoknak. Előtérbe kerülnek a prevenciós stratégiák, az életmódbeli változtatások. Ezen szempontok közül talán az egyik legfontosabb a szervezet normál D-vitamin szintjének fenntartása. Megfigyelések támasztják alá, hogy a vér D-vitamin szintje és a megbetegedések aránya között fordított összefüggés áll fent, továbbá a betegség lefolyásának súlyossága összefüggést mutat a szervezet vitaminszintjével egyes szakirodalmi adatok szerint.

Epidemiológiai adatok azt mutatják, hogy a lakosságban az optimális D-vitamin szint mellett a légúti megbetegedések száma jelentősen csökkenne, továbbá a csonttörés, a cukorbetegség és egyes daganatos megbetegedések is alacsonyabb előfordulási számot mutatnának.

A napi vitaminszükséglet fedezése

A Bioextra D-spray 1000NE a felnőttek, a Bioextra D-spray 200 NE étrend-kiegészítő pedig a gyerekek számára ideális választás a napi D-vitamin szükséglet fedezésére és a vitaminhiány elkerülésére. Az innovatív spray formula könnyű adagolást tesz lehetővé, valamint az olívaolajban oldott hatóanyag könnyen felszívódik. Sosem volt még ilyen egyszerű a vitaminbevitel! Ha még több támogatásra van szüksége immunrendszerének, válassza a Bioextra C+D retard kapszulát, amely a nap során egyenletesen biztosítja a hatóanyag leadást a szervezetben, és speciális bevonatának köszönhetően könnyedén lenyelhető.

Forrás

Ali N.: Role of vitamin D in preventing of COVID-19 infection, progression and severity. J Infect Public Health 2020; S1876-0341: 30531-1.

Második magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében Magyar Orvos – Szuppl. 2014/1.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7231123/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7202265/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7301098/