Tavaszi megújulás? Kezdd a májaddal!

Írta: bioextra |
A tavasz minden évben a megújulás ígéretével érkezik. Az első tavaszi fénysugaraknál a világ hirtelen szebbik arcát mutatja nekünk. Ebben az időszakban nemcsak a közvetlen környezetünket igyekszünk megtisztítani, felfrissíteni és nemcsak a kerti munkálatok indulnak be gőzerővel. A tavaszi megújulásnak kulturális és vallási háttere is van: nem véletlenül alakultak ki olyan szokások, mint például a keresztény kultúrában a húsvét előtti böjti időszakok, amikor bizonyos ételektől, italoktól és tevékenységektől tartózkodnak az emberek.  Bármilyen szempontból is vizsgáljuk a témát, egy dolog biztos: a szervezetünk éppúgy igényli a megújulást, mint a környezetünk. Hogyan vágjunk hát bele és legfőképpen miért a májunkkal kezdjük? Olvassátok el a Bioextra tippjeit az eredményes tavaszi megújuláshoz!

MIT JELENT PONTOSAN A MÉREGTELENÍTÉS?

A szervezet megtisztításának a gondolata évszázadok óta téma, de orvosi szempontból teljesen mást jelent, mint amit hétköznapi emberként sok esetben gondolunk róla. Orvosi értelemben ugyanis a szervezetbe került életveszélyes, toxikus anyagoktól való megszabadulásról beszélünk, amelyhez orvosi felügyelet szükséges. A XX. században lett a köznyelv része a „tisztítókúra” és a szervezet „méregtelenítésének” fogalma, ami különbözik a fentebb említett méregtelenítéstől. Az alternatív gyógyászatban sikerrel használt „tisztítókúrákról”, divatosabbnál-divatosabb diétákról és „méregtelenítő rituálékról” a mai napig nincsen tudományosan állítható, reprodukálható eredmény, amely a valódi hatásosságukat igazolná.

Cserébe a szervezet „méregtelenítésére” tett erőfeszítések rendkívül népszerűek, mert egy-egy ilyen kúra után az emberek általában felüdülnek, jobb lesz a közérzetük, és büszkén gondolják úgy, hogy tettek az egészségük érdekében valamit, esetleg leadtak pár kilogrammot, vagy rendbe tették az emésztésüket. 

Ebből a perspektívából nézve a méregtelenítés valójában inkább béltisztítást, és az emésztőszerveink kíméletét jelenti, amelyet sokan ideig-óráig tartó életmódváltással próbálnak meg elérni. Ha viszont ebből a nézőpontból tekintünk erre a fogalomra, akkor megállapítható, hogy az egészséges, rostban gazdag, mértékletes táplálkozással, megfelelő folyadékfogyasztással és rendszeres testmozgással elkerülhetjük a tisztítókúrákat, divatos koplalásokat és diétákat.

A MÁJ, MINT KIVÁLASZTÓSZERV

 

Az emberi testben két olyan szerv is található, amelyek az étkezéseink során bevitt káros vagy nem hasznosítható anyagokat átalakítják, hatástalanítják, kiválasztják, majd az anyagcsere-folyamatok végső lépéseként ezek az anyagcseretermékek távoznak szervezetünkből vizelet, széklet, esetleg izzadás révén. Az egyik ilyen szervünk a máj, a másik a vese. 

A májunk felelős többek között a zsír lebontásáért és a különböző kemikáliák (például gyógyszerek, adalékanyagok) átalakításáért. Könnyebben és hatékonyabban tudja ellátni a feladatait, ha az étrendünk kisebb mennyiségű és jobb összetételű zsírt, emellett kevesebb fűszert tartalmaz. A máj felel az alkohol lebontásáért is, ezért ha nem fogyasztunk túlzóan sok alkoholt, akkor elkerülhetjük az ennek köszönhető károsodást.

Ha a kiválasztószerveink egészségesen működnek, akkor maximálisan ellátják a feladatukat. Méregtelenítő szerveink egészséges működését elsősorban kiegyensúlyozott étrenddel tudjuk támogatni, de jó hatással lehetnek a tradicionális tapasztalatokon alapuló gyógynövénykivonatok is.

MÁRIATÖVIS, A MÁJ LEGJOBB BARÁTJA

A máriatövis (Sylibum marianum) egy pompás, bíborvirágzatú gyógynövény, melyet napjainkban nemcsak a népgyógyászatban használnak, hanem fontos gyógyszerek alapanyagaként is. Használata az egészségmegőrzésben is elterjedt, emellett fontos helye van a bizonyítékokon alapuló orvoslásban is. A növény érett termése az Európai Gyógyszerkönyvben is hivatalos növényi hatóanyagforrás. Különlegessége, hogy már azelőtt terápiás tulajdonságot tulajdonítottak neki, még mielőtt bekerülhetett volna az Európai Gyógyszerkönyvbe, ugyanis a középkorban már előszeretettel használták epebajok és sárgaság kezelésére. A XX. század közepén végzett farmakológiai vizsgálatoknak köszönhetően pedig végleg bebizonyosodott a növény epe- és májpanaszokat enyhítő hatása. De melyek is pontosan ezek a hatóanyagok és milyen hatásokkal bírnak?

Szilimarin, a máriatövis hatóanyaga

A máriatövis termése többek között olyan vegyületkomplexet is tartalmaz, mint a szilimarin. Laboratóriumi- és állatkísérletes tesztek során a növényben található szilimarin kiemelkedő májkárosodás elleni és májregenerációt elősegítő hatást mutatott. Kísérletek igazolták azt, hogy az előzetesen adott szilimarin több ismert méreganyag, mérgező hatását gátolta, sőt, hatásos ellenszere kialakult mérgezéses állapotoknak is! A szilimarin tehát májvédő hatást mutat számos májkárosító anyaggal szemben.

Emellett laboratóriumi kísérletekkel kimutatták, hogy a szilimarin egyes komponensei gátolják az alkohol károsító hatását is.

A máriatövis, s így a szilimarin elsőként felismert jótékony hatását gombamérgezések kapcsán igazolták. A gyilkos galóca mérgezés ellenszere – mely hazánkban is gyakori a nem bevizsgált gombák fogyasztása miatt – nem más, mint a szilimarin. A szilimarin ezt a védelmező hatást úgy éri el, hogy gátolja a gombákban lévő méreganyagok sejtekbe jutását.

Mit tud még a szilimarin?

  • Jelentős antioxidáns hatással is bír, vagyis fokozott készséggel reagál a szabadgyökökkel szemben, melyek oxidatív károsodást okoznak a sejtmembránon, az enzimeken és a fehérjéken. Az alkohol okozta oxidációs folyamatokat is mérsékeli, ezáltal csökken a máj károsodása.
  • Gyorsítja a májsejtek regenerációját, fokozza a fehérjék képződését. Ez a hatás a máj egészségének szempontjából sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint a mérgek elleni védelemé.
  • A szilimarin enyhíti a szervezetbe jutott mérgek által okozott károsodásokat, azok kiürülését is serkenti.
  • A szilimarin gyulladáscsökkentő hatással is bír, ennek a krónikus májgyulladás enyhítésében van szerepe. Sőt, a vírusos eredetű májbetegségek kezelésében is hatékony lehet.

Mindezeket összegezve elmondható, hogy a szilimarin a hirtelen jelentkező és a hosszú ideje fennálló károsodások kivédésére és a már meglévő ártalmak enyhítésére egyaránt alkalmazható. A máriatövis készítmények a mai modern orvoslásban a toxikus májkárosodás, a krónikus hepatitis és a májcirrózis kiegészítő kezelésének nélkülözhetetlen eszközei. A hatásosságuk mellett kiemelten fontos, hogy alig tapasztalhatók mellékhatások szedésük során, így szedése rendkívül biztonságos. Terhesek és szoptatós anyák is biztonsággal alkalmazhatják.

BIOEXTRA SILYMARIN KAPSZULA – KIEMELKEDŐEN MAGAS SZILIMARIN TARTALOMMAL

 

A Bioextra Silymarin kemény zselatin étrend-kiegészítő kapszula kiemelkedően magas szilimarin tartalommal segít megőrizni a máj egészségét, támogatja annak regenerációját és működését.

A Bioextra Silymarin kapszula:

  • lassítja a májkárosodást és fokozza a máj ellenálló képességét
  • fokozza a májsejtek regenerációs képességét
  • antioxidáns és szabadgyök fogó hatású
  • kiemelkedően magas hatóanyag tartalommal rendelkezik.

Termékünk kapszulánként 210 mg szilimarin standardizált kivonatát tartalmazza. Ez a mennyiség az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által engedélyezett legmagasabb felhasználható szilimarin mennyiség étrend-kiegészítők esetén. Büszkeség, hogy termékünk éppen emiatt nyerte el a Májbetegekért Alapítvány támogatását  is.

Mivel a szervezetünknek szüksége van arra, hogy időről-időre felszabadítsuk a terhek alól, a tavaszi megújulás időszakában különösen javasolt egy májvédő kúra beiktatása. Kezdjük a májunknál a megújulást, és drasztikus tisztítókúrák helyett válasszuk az egészségesebb életmódot, és a valóban hatékony összetételű étrend-kiegészítőket szervezetünk megújítására.