Pajzsmirigyproblémák és működési zavarok

Írta: bioextra |

Hogyan segíthetnek a nyomelemek a pajzsmirigy problémák megoldásában?

Ha a pajzsmirigy szóba kerül, sokunknak az extrém túlsúly, a fáradtság és a hangulatingadozások jutnak az eszünkbe. Sokan akkor kezdenek pajzsmirigy problémákra gyanakodni, amikor változatlan étkezési és sportolási szokások mellett hirtelen súlygyarapodást tapasztalnak, amelytől lehetetlennek tűnik megszabadulni. Nem is sejtenénk, hogy a kimerültség, ingerlékenység és álmatlanság, vagy a szexuális vágy csökkenésének hátterében pajzsmirigy problémák is állhatnak, de akár az elvékonyodott haj, a hidegre való érzékenység is utalhat erre. De milyen feladatokat is lát el a pajzsmirigyünk pontosan, és hogyan tehetünk annak egészségéért? Cikkünkből kiderül!

A PAJZSMIRIGY MŰKÖDÉSE

A pajzsmirigy egy hormonokat termelő belső-elválasztású mirigy, a nyak elülső részén, élettani feladata  a pajzsmirigy hormon termelése. Termelődése szükséges az élethez, szinte nincs olyan szerv, amelynek a funkcióját ne befolyásolná. A hormonok közvetlenül a véráramba jutnak, s a pajzsmirigytől távol eső szerveken fejtik ki hatásukat. Elsősorban a szervezet anyagcsere folyamatait szabályozzák, azaz növelik az energiatermelést és az oxigénfogyasztást. Emellett szerepet játszanak a növekedésben, a szexuális- és az agyi működésben.  Beszélhetünk pajzsmirigy-túlműködésről és alulműködésről is.

A PAJZSMIRIGY ALULMŰKÖDÉS (HYPOTHYEROSIS) TÜNETEI

Pajzsmirigy alulműködésről akkor beszélünk, amikor a vérben lévő TSH szint megnő, ami a pajzsmirigy hormonok csökkenését jelzi. Jellegzetes tünetei:

  • súlynövekedés
  • pajzsmirigy megnagyobbodás
  • feledékenység, testi- és szellemi teljesítőképesség hanyatlása
  • fáradtság, hidegre való érzékenység,
  • székrekedés
  • rossz közérzet, tartós idegesség, ingerlékenység, álmatlanság egyidőben
  • száraz bőr, hajhullás
  • figyelmeztető jel a szívműködés lassulása, valamint a nemi funkciók felborulása, libidó csökkenés, nők esetében menstruációs zavarok.

Ezek az általános tünetek sokszor nehézzé teszik a betegség felismerését. Leginkább a nőket érintő problémáról van szó, férfiaknál ritkább a pajzsmirigy-alulműködés. Terhesség és szülés környékén gyakrabban előfordulhatnak ezek a tünetek, ezekben az állapotokban a szervezet jódigénye is magasabb. A diagnózis felállításához hormonvizsgálat szükséges. A kezeletlen pajzsmirigy-alulműködés hosszú távon magas koleszterinszinthez, érelmeszesedéshez vezethet, illetve meddőséget okozhat.

A PAJZSMIRIGY TÚLMŰKÖDÉS  (HYPERTHYRESOZIS) TÜNETEI

A pajzsmirigy túlműködés, azt jelenti, hogy túl sok T4 (tiroxin), T3 (trijód-tironin) hormont termel a belső elválasztású szerv. A pajzsmirigy túlműködés általában hamarabb okoz tüneteket, mint amikor alacsony a pajzsmirigy működése. Jellemzői tünetei közé tartoznak:

  • pajzsmirigy megnagyobbodás
  • szapora szívverés
  • előredülledő szemek, amelyek súlyos esetben akár még látáscsökkenéshez is vezethetnek
  • megemelkedett vérnyomás
  • nehézlégzés
  • meleg, nedves bőr
  • töredező haj, hajhullás
  • nehezebb koncentráció, ingerlékenység
  • alvászavarok, nyugtalanság

A pajzsmirigy túlműködés esetén a beteg étvágya jó, testsúlya mégis jelentősen csökken. Hasmenés, hányás is előfordulhat. Továbbá menstruációs zavarok, csökkenő libidó jelentkezhet. A pajzsmirigy funkciók ellenőrzésére elsősorban a vér TSH szintjét szokták vizsgálni, melynek magas értéke a szerv alulműködésére, alacsony értéke pedig annak túlműködésére utalhat. Várandósság során számtalan változás megy végbe a szervezetben, melyek a növekedő baba egészséges fejlődését szolgálják. Nincs ez másként a pajzsmirigy hormontermelődésével és a TSH mennyiségével sem. Először is fontos tudni, hogy a teherbeesést jelentősen megnehezítik a szerv zavarai, sőt, kezeletlenül akár vetéléshez is vezethetnek, ezért azok orvoslása kulcsfontosságú. A megfelelő T3 és a T4 szint ráadásul nélkülözhetetlen az idegrendszer fejlődéséhez magzati korban. A fiatalkori tiroxinhiány súlyos szellemi- és/vagy  testi visszamaradottsághoz is vezet.

A pajzsmirigyhormonok tehát nélkülözhetetlenek nemcsak az egészséges életkezdethez, de az egészséges élethez is.

NYOMELEMEKKEL A PAJZSMIRIGY EGÉSZSÉGÉÉRT

A nyomelemek nevüknek megfelelően csak nyomokban találhatóak meg a szervezetünkben, azonban ez a kis mennyiség is elengedhetetlen a szervezetünk megfelelő működéséhez. A nyomelemek biztosítják a biokémiai reakciók és folyamatok normális lefolyását. Bár elég keveset tudunk és beszélünk róluk a hétköznapokban, ennek ellenére a pajzsmirigy egészséges működése szempontjából a két legnélkülözhetetlenebb nyomelem a jód és a szelén.

A JÓDPÓTLÁS SZEREPE EGÉSZSÉGÜNK MEGTARTÁSÁBAN

A pajzsmirigy hormonjainak képzéséhez a szervezetnek jódra van szüksége, ugyanis a szervezet jódtartalmának 25-30%-a a pajzsmirigyben található. A pajzsmirigy kiszűri a jódot a véráramból és elraktározza, ezért fontos, hogy táplálékkal és ivóvízzel elegendő mennyiségben vigyük be a szervezetbe, ha valamilyen pajzsmirigyproblémánk van. Az egészséges emberi szervezet számára az ajánlott napi jódbevitel életkor szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Egyesült Nemzetek Gyermekalapja (UNICEF) és a Nemzetközi Jódbizottság (ICCIDD) ajánlásával az alábbi:

KorcsoportJavasolt jódbevitel μg/ nap
Csecsemők (1-12 hónap)90 μg/ nap
1-6 éves korig90 μg/ nap
6-12 éves korig120 μg/ nap
Felnőttek (12 év felett)150 μg/ nap
Terhesség és szoptatás idején200 μg/ nap

Magyarország az alacsony jódbevitelű nemzetek közé tartozik, ugyanis földrajzi adottságaink miatt a jódban gazdag tengeri eredetű élelmiszerek fogyasztása ritka kultúránkban. Az ivóvizeink is tartalmaznak jódot (pontosabban jodid-iont), ám az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Közegészségügyi Központ 2016-os felmérése szerint a hazai települések ivóvizének 97%-a jódhiányos, azaz kizárólag ivóvízzel a napi ajánlott jódbevitel nem elégíthető ki.

EGÉSZSÉGES ÉTELEK A JÓDHIÁNY PÓTLÁSÁRA

Az ivóvízen kívül táplálékkal is vihetünk be jódot a szervezetünkbe.

Természetes jódforrás:

– tengeri halak húsa,

– kagyló,

– homár,

– de mivel étkezési kultúránkban ezek az ételek nem jellemzőek, a jódozott só hazánkban is széles körben elérhető, érdemes ilyet választani! A szervezet jód hiánya a magzati kor fejlődési rendellenességein kívül kisgyermekkorban a tanulási képességek és az IQ csökkenéséhez vezethet, serdülőkorban a fizikai- és szellemi teljesítőképesség romlását okozza, míg felnőtteknél a pajzsmirigy megnagyobbodását eredményezi, ezt nevezzük golyvának.

A JÓDHIÁNY JELLEGZETES TÜNETE: A GOLYVA

A jódhiánynak ez a legjellegzetesebb tünete. A golyva vagy másnéven jódhiányos strúma, szakszerű kezelést igényel. A golyva a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti, aminek leggyakoribb oka a jódhiány, de egyéb okok is állhatnak a hátterében. Mivel a jód nélkülözhetetlen a pajzsmirigyhormonok termeléséhez, a jódhiány következtében a szervezet kezdetben próbál kompenzálni, ezt a pajzsmirigy méretének növekedésével éri el. Ez az állapot évekig is fennállhat komolyabb panasz nélkül. Árulkodó jel lehet azonban a nyakfeszülés, nyelési nehézség és a rekedtség. Göbös strúma esetén fennáll a daganat lehetősége is. Amennyiben a golyva bizonyítottan jódhiány miatt alakult ki, orvos által javasolt jódpótlás szükséges.

Fontos azonban, hogy megfelelően alkalmazzuk a jód tartalmú étrend-kiegészítőket! Jódpótlás hatására az autoimmun eredetű pajzsmirigy-gyulladásban fokozódhat a gyulladásos folyamat. Göbös pajzsmirigybetegségben szintén ellenjavallt a jóddal történő kezelés. Ha a pajzsmirigy-alulműködés jellegzetes tüneteit tapasztaljuk, érdemes haladéktalanul felkeresni a kezelőorvosunkat!

A SZELÉN SZEREPE A PAJZSMIRIGY EGÉSZSÉGÉNEK MEGTARTÁSÁBAN

A pajzsmirigy egészsége szempontjából nemcsak a jód, hanem a szelén is nélkülözhetetlen nyomelem.

A szelén egy antioxidáns hatású mikroelem, enzimek alkotórésze. Ezeknek a szeléntartalmú enzimekre pedig a testünk minden sejtjének szüksége van! A pajzsmirigyhormonok (T3 és T4) előállításában is egy ilyen szeléntartalmú enzim (jodotironin 5-dejodináz) játszik szerepet. A szervezet alacsony szelén szintje esetén levertség, fáradékonyság, rossz teljesítőképesség tapasztalható, ez összefüggésbe hozható a csökkent pajzsmirigyhormon termeléssel is.

A szelén antioxidáns tulajdonságai kiemelkedőek. Az antioxidánsok segítenek megóvni szervezetünket a szabadgyökök káros hatásaitól. A szabadgyökök képződését olyan hétköznapi tevékenységek során is tapasztalhatjuk, amikbe sokszor bele sem gondolunk, milyen károsak lehetnek. Ilyen például a fokozott mindennapi stressz, a szennyezett nagyvárosi levegő, a dohányzás, az alkohol fogyasztás, különböző vegyszerek, az alváshiány vagy a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása.

A szelén azon kívül, hogy elengedhetetlen a pajzsmirigy egészsége szempontjából, védi a sejteket az oxidatív stresszel szemben, szükséges a megfelelő haj- és körömegészséghez, hozzájárul az immunrendszer működéséhez és a férfi nemi hormonok termelődéséhez is.

A szelénhiány következtében romolhat a koncentrációs képesség, hangulatingadozások tapasztalhatók. Megfelelő szelénbevitel esetén nőhet a stressztűrő képesség és javulhat az általános kedélyállapot.

A szelénnek a szex hormonok képzése szempontjából is kiemelt jelentőséget tulajdonítanak. Javítja a libidót és növeli a férfiak spermaszámát. Nők esetében a szelén hiány negatívan hat a teherbeesés valószínűségére és növeli a vetélés kockázatát.

A jód és a szelén hiánya együttesen is fennállhat, különféle tüneteket produkálva. Figyeljünk ezeknek a mikrotápanyagoknak a rendszeres pótlására a szervezet zavartalan működésének érdekében.

KETTŐS ERŐ: JÓD+SZELÉN KOMPLEX A PAJZSMIRIGY NORMÁL MŰKÖDÉSÉÉRT

A pajzsmirigy által termelt hormonok nélkülözhetetlenek az egészséges, kiegyensúlyozott élethez. A pajzsmirigybetegség hazánkban népbetegség, különösen a nők körében fordul elő. Kiváltó okai lehetnek –  többek között – krónikus stresszes állapot, a tápanyaghiányos étkezés és egyes környezeti hatások.  Azonban kiegyensúlyozott életmóddal, megfelelő étkezéssel, rendszeres testmozgással a pajzsmirigybetegség, vagy annak újra kialakulása megelőzhető!  Ráadásul a BIOEXTRA újdonsága, a Jód-Szelén Komplex már napi 1 kapszulával támogatja a pajzsmirigy normál működését. Kapható a patikákban és a bioboltokban!

BIOEXTRA TIPP:

Bármilyen tüneteket is ismerünk fel magunkon a cikkben megírtak alapján, fontosnak tartjuk kiemelni, hogy minden esetben, egy laborvizsgálat kíséretében érdemes kikérni a kezelőorvosunk, háziorvosunk  véleményét is! A pajzsmirigy problémák nem megfelelő vagy hanyag kezelése ugyanis nagyon súlyos egészségügyi problémákkal járhat együtt.

Statisztikai adatok: https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/726/2017-Iv%C3%B3v%C3%ADz-jodid-tartalom-felm%C3%A9r%C3%A9s.pdf