Tények és tévhitek a cinkről

Írta: bioextra |
cink

Az egészséges táplálkozás sosem lehet egyoldalú, hiszen szervezetünknek számos vitaminra, nyomelemre, zsírsavra van szüksége. Az egészséges életmódról, a tudatos táplálkozásról számtalan edukatív anyagot találhatunk, sőt, már a gyermekek életében, az általános iskolákban is megjelenik az egészség megőrzésére irányuló oktatás.

A temérdek információ áradatában azonban sokszor nehéz megkülönböztetni, melyek a tudományosan megalapozott tények és mik azok az információk, amik csak tévhitként kerültek a köztudatba. Az ebből származó kételyek eloszlatásában szeretnénk segíteni új cikksorozatunkkal.

Tények és tévhitek címmel indított sorozatunk valós ismeretanyagot biztosít a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokról és ásványi anyagokról. 

Olvassatok bele! 

cink

A cink talán egy kevéssé ismert nyomelem, ám jelentősége annál fontosabb az egészséges szervezet számára. A cinknek számos sejtszintű folyamatban van szerepe, közel 100 enzim működéséhez nélkülözhetetlen, de nélkülözhetetlen a fehérje képzéshez, a DNS szintézishez, a sebek gyógyulásához, de még az immunfolyamatokhoz is. A cink szükséges növekedési és fejlődési folyamatok zavartalan lezajlásához, mind gyermek-és serdülőkorban, mind terhesség során.
A cink kiváló természetes forrása az osztriga, ám hazánkban ennek fogyasztása elenyésző mértékű. A vörös húsok, a tojás, olajos magvak, egyes babfélék vagy a teljes kiörlésű gabonák szerencsére szintén jelentős cink tartalommal rendelkeznek.

Cikkünkből kiderül, ezen kívül mit érdemes még tudni a cinkről, a szervezet számára egyik legfontosabb ásványi anyagról!

cink

A cink pótlására nem kell különös gondot fordítani. – Tévhit!

Igaz, az egészséges felnőtt emberi szervezet számára napi 10 mg cink elegendő, ez a csekély mennyiség azonban mégis nélkülözhetetlen testünk zavartalan működése szempontjából.

Már mérsékelt fokú cinkhiány is komoly zavarokat okoz az immunrendszer működésében.

A szervezetnek szüksége van cinkre az immunsejtek aktiválódásához. A cinkhiány okozta alacsony immunfunkciók következtében nagyobb eséllyel alakulhat ki tüdőgyulladás. A cink megfelelő koncentrációja a vérben vizsgálatok szerint enyhítheti a megfázásos tünetek súlyosságát, valamint csökkentheti lefolyásuk időtartamát.
A cink szükséges a bőr és a nyálkahártyák épségének fenntartásában is, így hiánya esetén a sebgyógyulás lassulását tapasztalhatjuk. Az orvosi gyakorlatban elterjedt a cink pótlás előírása bőrfekélyek esetén.
Mindezeken túl a cink számtalan enzimatikus folyamatban vesz rész, továbbá az anyagcsere folyamatokban is nélkülözhetetlen, illetve a spermiumok képződéséhez is szükséges.

A cinkhiány nem okoz tüneteket. – Tévhit!

Amint az előző kérdésben olvasható, milyen sok szerepe van a cinknek szervezetünkben, hiánya ezekhez a mechanizmusokhoz köthető jellemző tüneteket produkál. Terhességben, gyermekkorban a nem megfelelő mennyiségű cink fogyasztása a megfelelő ütemű növekedés, fejlődés elmaradását okozhatja.
A megfázásos időszakban fogékonyabbá válhatunk a vírusos-, bakteriális fertőzésekkel szemben.
A bőr szárazzá, repedezetté válik, a haj és a köröm pedig törékennyé.
A szexuális funkciók zavarához is vezethet a cinkhiány, serdülőkorban a szexuális érés elmarad, később pedig férfiaknál impotencia zavarokat, a spermiumok rendellenességét okozhatja.
A sebgyógyulás nehézkessé válik és probléma léphet fel a szag- és ízérzékelésben.

cink

A szervezet jól tudja raktározni a cinket. – Tévhit!

A cink napi szintű pótlása fontos, ugyanis a szervezetben nincs a cink tárolására megfelelő raktározó szerv, vagy rendszer.

A szervezet cink készletének több mint fele az izmokban található, közel harmada a csontokban, a maradék pedig a bőrben, a májban, az agyban, a vesében, a szívben, a hajban és a vérben.
Mindebből kifolyólag cinket nem csak igazolt cink hiány esetén szükséges pótolni, hanem a napi étrendünkkel szükséges elfogyasztani a megfelelő mennyiséget.

A cink tartalmú étrend-kiegészítők növelik az étvágyat. – Igaz!

A cink segíthet növelni az étvágyat súlyos alultápláltság esetén, valamint a cinkhiányos állapotban megkezdett cinkpótlás hatása lehet étvágy növekedés, az állapot rendeződésééig. Egészséges felnőttek esetében ritkán tapasztalható étvágy növekedés cink pótlás hatására. A cinkhiány gyakori tünete az étvágytalanság.

cink

A cink befolyásolhatja más hatóanyagok hasznosulását, és fordítva. – Igaz!

Sajnos egyes gyógyszerek, étrend-kiegészítők hatással lehetnek a cink felszívódására, illetve a cink szintén befolyásolja egyes hatóanyagok hasznosulását. A nagy mennyiségű vas pótlása gátolja a cink felszívódását, így vashiányos vérszegénység kezelése során érdemes figyelmet fordítani az étrend cinkkel történő kiegészítésére is. A nagy mennyiségű cink viszont a réz felszívódását gátolja, így ennek pótlására is érdemes figyelmet fordítani cink szedése esetén. Továbbá bizonyos gyógyszerek, mint például a cukorbetegség elleni hatóanyagok, az antiepilepsziás szerek, a gyomorsav lekötők, a gyulladáscsökkentők vagy néhány pszichiátriai kórképben használt készítmény gátolja a cink hasznosulását. Ilyen készítmények szedése esetén érdemes a kezelőorvossal konzultálni a cink pótlását illetően. Továbbá fontos kiemelni, hogy a cink segíti az A-vitamin hasznosulását a szervezetben, így ezeket érdemes együtt fogyasztani.

A cinket nem lehet túladagolni. – Tévhit!

A cink ajánlott napi mennyisége egészséges felnőtt egyének számára 10 mg. Habár a táplálékunkból nehéz túladagolni a cinket, ennek a mikrotápanyagnak a túlzott mértékű bevitele okozhat kellemetlen tüneteket. Hányinger, hányás, étvágytalanság, hasi görcsök, hasmenés, fejfájás jelentkezhet cink túladagolása esetén. A laboreredményekben alacsony réz szérumszint és a vas-értékek eltérése tapasztalható.

A cink hatásos a depresszió kezelésében. – Igaz!

Meglepőnek tűnhet, ám számos kutatás igazolja a cink hatásosságát depressziós tünetek, illetve más pszichiátriai kórképek esetén. A depressziós egyének szérum cink szintje rendszerint alacsonyabb az egészséges egyénekénél. A cink az idegrendszeri funkciókban is nélkülözhetetlen nyomelem, számtalan sejtszintű folyamatban vesz részt. A pszichiátriai betegek számára rendelt gyógyszerek többsége gátolja a cink felszívódását, ezért is kiemelten fontos számukra ennek pótlása. A cinkhiány továbbá megjelenhet neuropszichiátriai tünetekként, megváltozott viselkedés és a gondolkodás tapasztalható, illetve csökken a tanulási készség.

cink

A cink szükséges az egészséges férfi nemi működéshez. – Igaz!

A cinknek a férfiak életében is jelentős szerepe van, ugyanis a cink nélkülözhetetlen a spermiumok képződéséhez. Ezen túl pedig szükséges a megfelelő tesztoszteron termelődéshez is, valamint a prosztata és a herék egészségéhez. Nélkülözhetetlen a nemi szervek épségének fenntartásában. A cink koncentrációja az ondóváladékban igen magas. Ennek jelentősége fontos a spermiumokat érő oxidatív károsodások szempontjából, mint például a dohányzás, ugyanis a cink segít ezen káros hatások kivédésében. A cinkhiány meghibásodott spermiumképzést eredményez és negatívan hat a vér tesztoszteron szintjére is.

A cink tehát elengedhetetlen a férfi termékenység épen tartásának szempontjából.

A cink megfelelő megoldást jelent a pattanásos arcbőrre. – Igaz!

A cink gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír, ennek köszönhető akné ellenes terápiában történő alkalmazása. Mind külsőleg, az arcbőr felszínén, mind belsőleg alkalmazva ajánlatos a pattanások mennyiségének csökkentésére. A cink azonban önmagában nem kellően hatékony súlyos acne vulgaris fertőzés kezelésére, ezért mindenképp szükséges bőrgyógyásszal konzultálni a kezelés előtt, s javaslatára az esetleges antibiotikum kúrát cink készítményekkel kiegészíteni.

BIOEXTRA TIPP: C+CINK kapszulával az immunrendszer egészségéért és a bőr szépségéért!

A Bioextra C + Cink étrend-kiegészítő retard kapszula segíti fedezni ezen hatóanyagok napi szükségletét. Nyújtott hatóanyag-leadásának köszönhetően a nap során fokozatosan látja el a szervezetet C-vitaminnal és cinkkel. Egy kapszula 500 mg C-vitamint és 10 mg cinket tartalmaz. A termék ajánlott napi adagja 1 vagy 2 kapszula, egy pohár vízzel fogyasztva.